Falkenborgskolen 1903 - 1978

Glimt af bygningernes historie

I 1885 blev skoleforholdene omordnet under lærer Truelsen, der i 1874 var blevet udnævnt til førstelærer.

Skolen på torvet blev en ren drengeskole, som fik status som friskole under navnet Borgerskolen.

I samme omgang blev piger og små børn henvist til skolebygninger i Skolegade.


Skolen fra 1869 - 1903

Ved kommunesammenlægningen d. 1/1 1868 efter lov af 19/4 1867 blev Ude Sundby indlemmet i Frederikssund Købstad, og herved fulg-te Rytterskolen i "Skolestræde" med. Skolen var opført i 1724 af den københavnske murermester Laurids Eriksen. Ved branden i 1868 brændte denne skole, og 14. juni 1869 afholdtes licitation over den nye skole, der blev opført af murer C. Møller, Frederikssund, under tilsyn af arki-tekt C.H.C. Granzow, der antagelig har tegnet skolen. Prisen blev 5259 RDL, hvorfor byen måtte optage et lån på 5000 RDL.

Den gamle Rytterskole var 12 fag lang, 28 3/4 alen, og 16 alen dyb. 4 fag var tækket med strå, resten med tegl. 1863 havde denne skole 95 elever, hvoraf kun 8 var udensogns.

Skolen af 1869 kom til at indeholde to lærerboliger samt en undervis-ningsfløj. Ved skolens nyopførelse var ansat: lærer Daniel Just og hjælpelærer 0. Andersen, der begge led store tab ved branden.

Den i 1887 udnævnte overlærer Rud-købing gjorde i 1888 opmærksom på, at det samlede elevtal efter indskrivningen nu var oppe på ca. 100 elever. Dette medførte pladsmangel, og man byggede derfor samme år den grå bygning ud mod Skolegade, der fik navnet Pogeskolen, beregnet for de små elever. Herefter var forholdene i en del år ordnet således, at skolen på torvet fortsatte som ren drengeskole, og skolen i Skolegade var en ren Pige- og Pogeskole. Men trods dette var forholdene fortvivlede. Undervisningen var spredt på to skoler, til gymnastik lånte man Realskolens sal, og hertil kom, at man måtte under-vise i lejede lokaler på Teknisk Skole i Frederiksborggade, hvor der nu er fritidshjem.

Skolen her i Skolegade overgik senere til privateje, idet den blev solgt til kantor hr. Hansen, hvis enke solgte videre til tidligere borgmester, købmand Christiansen, Kirkegade, hvis datter og svigersøn blev de næste ejere. Fra dem er bygningen igen overtaget af kommunen, der i hovedbygningen har udlejningsboliger og i sidefløjen klub for fremmedarbejdere.

Den nuværende skole

I 1901 ønskede skolekommissionen at høre lærerne om, hvorledes man skulle udbygge antallet af undervis-ningslokaler ved skolevæsenet. På grundlag af cirkulære af 12/4 1899 fandt man frem til, at 9 - 10 lokaler var nødvendige.

Skolekommissionen fik dette resultat tilstillet, og man anbefalede desuden, at der blev opført en helt ny skolebygning i stedet for at udvide de bestående skolebygninger. Man foreslog en fælles bygning med se-parate indgange for drenge- og pige-børn og med adskilt legeplads, da man var imod fællesundervisning.

Skolen blev tegnet og opført under tilsyn af arkitekt J.G.G. Hansen fra Sorø. Arbejdet trak ud, og til sidst måtte ministeriet true kommunen med mulkt, hvis ikke arbejdet blev fremskyndet. Endelig i 1903 stod bygningen færdig, og året efter byggedes inspektørboligen, der kom til at indeholde skolens kontor. I 1913 opførtes den såkaldte gamle gymnastiksal, hvortil der knyttedes et reglement for brug af Frederikssunds Gymnastikhus. Skolen var efter den tids målestok meget moderne. Der var rummelige lokaler, lærer- og lærer-indeværelse, skolebetjentbolig i kælderen, og opvarmningen foregik ved hjælp af et sindrigt varmtluftsystem. I 1932 blev loftetagen udnyttet til skolekøkken, der blev indlagt centralvarme og opført en badekælder.

Falkenborgskolen 75 år i 1978

Her ses facaden af Skolen i Skolegade (Ude Sundby Skole), som senere kaldtes Justs Skole.

Frederikssund billeder

- samme skole set fra gården.