Falkenborgskolen 1903 - 1978

Udpluk af skolens arkiv og dagbog

Selv om skoleloven af 1814 havde udløst en ganske overordentlig energi over det ganske land på skolevæse-nets område, hævdede Frederikssunds borgere imidlertid, at byen var så fat-tig, at den ikke kunne opfylde lo-vens forpligtelser.

Amtsskoledirektionen søgte endogså at komme købstaden til hjælp ved i 1820, da Oppe Sundby lærerembede blev ledigt, at få kancelliet til at hen-lægge årligt 7 tønder rug og 8 tønder byg fra embedet i Oppe Sundby til en hjælpelærer i Frederikssund. Det hjalp ikke. Købstaden oprettede in-tet skolevæsen, men amtsskoledirek-tionen overtalte en privatmand, den 31 årige Mathias Søeborg til i 1821 at oprette en privatskole for byens børn til den ovennævnte betaling.

Byen modtog ordningen: "Med ær-bodig taksigelse indtil en heldigere periode i den kommende tid måtte befordre vort attråede øjemed".

Endelig lykkedes det amtsskoledirek-tionen gennem den nyudnævnte provst I.T. Neergaard at formå kom-munen til d. 2. sept. 1831 at vedtage en skoleplan, som approberedes af kancelliet 17. nov. 1831, og dermed var Frederikssund skolevæsen ende-lig "organiseret", men skolekommis-sionen fastholdt, at skolen skulle være en "Borgerskole", hvilket frem-går af følgende citat:


"Frederikssunds Borgeres og Embedsmænds Børn er og forhåbentlig vil blive sædelige (d. v.s. velopdragne) og renlige Børn. Derimod kunde det indtræffe, da Borgerne i Frederiks-sund ejer betydelige Jorder i Ude-sundby, at de til disses Drift og Krea-turernes Vogtning bliver nødt til at antage skolepligtige Born, der kan væ-re usædelige, smudsig klædte, urene og ganske forsømte med Hensyn til deres Undervisning. Dette vilde have den skadeligste Indflydelse på Bor-gernes Børns Undervisning og Opdra-gelse. Det vil såvel med Hen syn til Bor-gernes Born som Bøndernes Born være gavnligt for Undervisningen, og lige for lige, vil skolepligtige Tjeneste-drenge og Tjenestepiger ej heller med Nytte søge Skolen med Borgernes Børn. Thi disse skal lære mere og gore hurtigere Fremskridt, så at hine ej kan følge med dem" . Og det til-føjes, at "Kommissionen har tilladt sig at oplyse denne Sag saa vidtiofti-gen, fordi den anser den af højeste Vigtighed".


Skoledirektionen fandt i sine bemærk-ninger overfor kancelliet denne de-ling af børnene lidt mærkelig. Provst Neergaard var både formand i skole-kommissionen og medlem af skole-direktionen. Det har vist alene været amtmanden, der fandt skolekommis-sionens deling af børnene mærkelig.

Men skoleplanen fik altså kancelliets approbation.

Skolekommissionen i Frederikssund bestod foruden af provsten og by-fogeden af købmændene H.R. Lange og H.P. Hall.

De "usædelige" elever henvistes til Ude-Sundby skole. Børnetallet i

Falkenborgskolen 75 år i 1978

Frederikssund billeder

Borgerskolen var ca. 40, og lærer Søeborg ansattes som førstelærer ved den nye skole mod, at han selv sørgede for sine medhjælpere.

1838 indrettedes en ny skolebygning ved den gamle, og der indsattes en lærerinde. Fra denne tid har vi en protokol på skolen, den har ingen navneregistre, men giver oplysninger om undervisningens form og frem-mødte born, desuden indeholder den herlige visitatsbemærkninger; thi sko-len blev holdt stramt i ørerne, præs-ten visiterede mindst 1 gang om må-neden, provsten 2 gange om året og Biskoppen hvert andet år. Både børn og lærer blev der holdt øje med.


Undervisningsformen fremgår af føl-gende citat:


"Efter bøn og et par salmevers stille-de børnene sig op i nummerorden langs væggene, de råbes op, og det efterses, om de er vaskede. Der "for-meres læseskole". Mentoren, en af de ældste og pålideligste elever, hæn-ger læsetabellerne op på som i væg-gene. "Tabe/klasserne" og "bogklas-sen" ordnes foran lærerens kateder. Bag hver bihjælper står de elever, han skal vejlede. Læreren fløjter og ele-verne marcherer rundt i skolestuen. Hver bihjælper med følge gør holdt foran den tabel, som skal studeres. Et nyt stod i fløjten og straks derpå høres en alarm, som når en flok

strandskader flyver over vore hoved-er", skriver en af metodens udøvere. De læser i kor!


Den indbyrdes undervisning blev lov-befalet på seminarierne og var inden 1830 indført i størsteparten af landets skoler, og blev først officielt afskaffet 1865.

Fra 1864 findes den første egentlige navnefortegnelse over elever og disses forældre, og fra det år har vi fortegnelse over alle, der har gået i Frederikssund kommunale skole, og det vil være muligt for mange Frederiks-sundere at få at vide, hvorledes deres tipoldefædre, ja, enkelte vel også tiptipoldefædre, har været som skole-elever.

Børnenes sundhedstilstand vises også. I årene 1840 - 1850 døde 12 skoleelever, og så sent som 1872 døde i elev af kopper. 1857 tog Søeborg sin afsked efter i flere år at have holdt hjælpelærer, og lærer Truelsen ansattes. Han begyndte april 1858, efter at der ikke havde været holdt skole siden februar 1857; lærer Truel-sen fik kongelig udnævnelse 13. juni 1874, og dermed træder Frederiks-sund skole ind blandt Danmarks købstadsskoler, samme år vedtoges en ny skoleplan.


Provstevisitats i forrige århundrede

Skolens første overlærer

Carl Theodor Rudkøbing

Først da Carl Theodor Rudkøbing ansættes som overlærer for det samlede skolevæsen for Frederikssund købstad og de indlemmede distrikter af Ude-Sundby sogn og Ude-Sundby landdistrikt, begyndte skolens udvik-ling til det moderne skolevæsen, som det er i dag. 11887 var der 3 lærere og 3 lærerinder ved skolen, men den har nu også over 200 elever fordelt på en pige- og en drengeskole.

Fra nu af voksede elevtallet, og en lærerinde, der blev ansat på skolen pr. 1. dec. 1898, skriver: "Ved min begyndelse i skolen var forholdene usle. Skolen spredt på tre forskellige steder med lånte uegnede lokaler til de mindre elever. Kun under ministeriets pres under dagmulkt blev der endelig bygget en ny skole".


Selv om både drenge- og pigeskolen overfortes til den nye skole, var klasserne strengt adskilt i drengeklasser og pigeklasser.

Pædagogiske problemer

Lærerrådet gik med iver og interesse op i nye undervisningsmetoder, hvilket bl.a. fremgår af følgende kopi af lærerrådsprotokollens første side.